KDZ Ereğli İngilizce Özel Ders. İngilizce Öğretmeni Onur Kalafat. Hemen Ulaşın!

HomeGençlik ve SporBASKETBOL EUROLEAGUE TARİHÇESİ VE MÜSABAKA SİSTEMİ

BASKETBOL EUROLEAGUE TARİHÇESİ VE MÜSABAKA SİSTEMİ

Table of Contents

Basketbol Euroleague Tarihçesi

Şimdiki adı ile Turkish Airlines Euroleague, Avrupa Basketbol Ligleri arasında birinci sırada kendine yer bulmaktadır. Eski adı “Avrupa Şampiyonlar Kupası” olan Euroleague ilk olarak FIBA tarafından başlatılmıştır. 1958 yılında başlayan FIBA Basketbol Euroleague 2000 yılına kadar FIBA bünyesinde oynanmaya devam etmiştir.

İtalya, Fransa ve İspanya liglerinin önderliğinde 1991 senesinde oluşturulan ULEB’e ilerleyen senelerde Yunanistan, Belçika, İngiltere ve İsviçre ligleri de dahil olmuştur. ULEB ile FIBA arasında bazı anlaşmazlıklar yaşanmış, anlaşmazlıklar en üst seviyeye gelince bu sefer ULEB Euroleage ismiyle yeni bir özel Avrupa Basketbol League düzenlemeye başlamıştır. Buna karşılık FIBA ise 2000-2001 sezonunda Suproleague ismiyle turnuva düzenlerken, ULEB Euroleague de kendi özel liginde oynamaya devam etmiştir. Bu oluşan ikilik durumun her iki tarafa da zarar vereceği anlaşılınca sezon sonunda FIBA diğer ülkelerin talebini kabul etmiş. Ve 2002 senesinden itibaren Basketbol Euroleague tekrardan FIBA çatısı altında oynanmaya devam etmiştir. Euroleage profesyonel kulüplerin katıldığı bir organizasyon olarak FIBA’nın eski Avrupa Şampiyonlar Kupası’nın yerine geçmiş, Saporta Kupası ve Koraç Kupası kaldırılmış, ULEB tarafından düzenlenen Euroleague yerinede ULEB Cup ya da namı diğer EuroCup ligi oluşturulmuştur. EuroCup, Avrupa Basketbol Ligleri arasında Turkish Airlines Euroleague’nin ardında ikinci sırada bulunmaktadır.

Basketbol Euroleague Müsabaka Sistemi

Euroleague de müsabaka sistemi 2016 yılında köklü bir değişiklik yapılarak format değiştirilmiştir. 2016 yılına kadar Euroleague de müsabaka sistemi şu şekilde idi:

4 grupta her grupta 6 adet takım olmak üzere 24 takımın katıldığı bir başlangıç ligi mevcut idi. Bu 4 grubun her birinde yapılan lig usulü karşılaşmalar sonunda ilk 4 sırada olmaya hak kazanan takımlar gruplarından çıkardı. Ve 4’er takımdan oluşan 4 grup daha yapılırdı (Top16). Ve bu 4 takımdan oluşan gruplarda ilk 2 sırada yer alan 8 takım çeyrek final karşılaşmaları yapmak üzere Play-Off turunda eşleşirlerdi.

Play-Off turu mücadeleleri 5 maç üzerinden oynanır ve 3 galibiyet alan bir üst tura çıkmaya hak kazanırdı. Play-Off turunda ilk 2 maç X takımının sahasında, 3ve4.maçlar Y takımının sahasında ve 5. maç yine X takımının sahasında oynanır idi. İlk 3 maçı aynı takım kazandığı takdirde diğer iki maç oynanmazdı. Play-Off turunda başarılı olan 4 takım ise kendi arasında tek maçlık yarı final karşılaşması yapar, kazananları finalde birincilik mücadelesi verirken kazanamayanlar üçüncülük karşılaşmasına çıkarlardı.

2016 yılı itibariyle müsabaka sistemindeki yeni format ile 16 takımın her biri diğer 15 rakibi ile iç ve dış saha müsabakaları olmak üzere toplam 30 maç yapmaya başladı. 30 hafta süren bu lig karşılaşmaları sonucunda ilk 8 sırada yer alan takımlar sıralamaya göre 1. Takım 8. Takım ile, 2. Takım 7. Takım ile, 3. Takım 6. Takım ile, 4. Takım 5. Takım ile eşleşerek aralarında 5 maç üzerinden eleme müsabakaları yapacaklar ve 3 galibiyet alan takım Dörtlü Final’e (Final-Four) kalmaya hak kazanmış olacaklar. Dörtlü Final sistemi ise bir önceki format ile aynı şekilde oynanarak devam ediliyor.

 

Yorum Ekle

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Categories

You May Also Like

Burada alıntı yok çünkü bu yazı korumalı.
English as a second language is called ESL most of the time. It is different from EFL (English as a...
English Alphabet contains 26 letters. Hey!, Do you want to learn English Alphabet letters. If yes, That is the time...