Home > Blog > VOCABULARY TESTS with answer keys > TEST YOUR VOCABULARY 2-TEST-2

TEST YOUR VOCABULARY 2
 
1-               In Britain, the ………. for income tax is about three thousand pounds Per person; in other words, once you have earned over this amount, you start paying tax.
 
A) barrier                  B) price                   C) tradition
D) threshold              E) proportion
 
2-               I got a stain on my white T-shirt, so I………. it in warm water and detergent overnight.
 
A) rinsed                   B) dispensed           C) scrubbed
D) soaked                 E) starched
 
3-               My hands were so cold that my fingertips were completely ………..  I couldn’t feel them at all.
 
A) collapsed              B) scarred               C) digital
D) sore                      E) numb
 
4-               It’s important to Norma that her three children are honest with her  she hates the thought of them being ………. and doing things behind her back.
 
A) shy                       B) sneaky               C) sincere
D) serious                                 E) slippery
 
5-               After a hard day at work, Janine likes to ………. herself by having a hot bubble bath followed by a cup of hot chocolate and biscuits. This little indulgence makes her feel really good!
 
A) pamper                 B) replace               C) devise
D) produce                E) cleanse
 
6-               Julie is afraid of her boss and always speaks ………. to him, but he’s actually a nice guy and he’d really prefer it if she were more self-confident in his presence.
 
A) boldly                  B) shamefully         C) timidly
D) respectfully          E) immensely
 
7-               I don’t know what Jenny’s problem is — I’ve just seen her in the street and I know she saw me, hut she walked straight past me and she just ……….. me.
 
A) referred                B) acknowledged    C) accorded
D) embraced             E) ignored
 
8-               The few democratic periods in the country’s history have been ………… not lasting for long before being brought to an end by military action.
 
A) sklllful                 B) permanent          C) dictatorial
D) elected                  E) transitory
 
9-               Although in Europe and America, trees are decorated at Christmas time, this ……….. formed part of an earlier pre-Christian festival.
 
A) custom                                 B) routine               C) proverb
D) harvest                                 E) fashion
 
10-            If you want your seeds to grow into healthy plants, you need to ……… them by giving them plenty of water and light.
 
A) mature                  B) nurture               C) improve
D) increase                E) inflate
 
11-            Molly forgot to put salt and spices into the stew she made for dinner, and as a result, it was really ……… and bland.
 
A) harmful                B) raw                    C) tasteless
D) delicious              E) nourishing
 
 
 
12-            In Bangladesh, where only one third of the population can read and write, any form of education is an advantage, while a university education is available only to the ………. few.
 
A) practical               B) privileged           C) intelligent
D)  expensive            E) rational
 
13-            There is an English idiom which says that beauty is only skin-deep — in other words, beauty is only a ………. quality and you should judge people by their personalities.
 
A) fabled                   B) needful               C) fundamental
D) superficial            E) satisfactory
 
14-            Sheep …….. on New Zealand’s grassy meadows in the mild and comfortable climate and outnumber humans 20 to 1.
 
A) thrive                   B) raise                   C) support
D) grow                    E) assemble
 
15-            As I was getting off the train on the London Underground, my scarf slipped from around my neck into the ………. between the train and  the platform.
 
A) trench                   B) depth                  C) gap
D) difference             E) distance
 
16-            With the introduction of electric street lighting, the old gas lamps became ……….. and the men that used to light them unemployed.
 
A) extinct                  B) trendy                C) obsolete
D) futuristic              E) useful
 
17-            Kelly doesn’t like buying expensive clothes for her kids because they ……… them so quickly.
 
A) fit                         B) utilise                 C) suit
D) outgrow               E) mature
 
18-            After Pamela’s son disappeared while he was on holiday in Thailand, she felt desperate and was unable to eat or sleep much because of the ……… she was experiencing.
 
A) reliance                B) torment              C) insistence
D) weariness             E) elation
 
19-            Things were difficult foi Roger when he first started his own business, so several members of his family offered to help him, but he refused all offers of ……….. .
 
A) insistence             B) comfort              C) persistence
D) satisfaction           E) assistance
 
20-            When George entered the student union, he was enthusiastic about changing things, but when he realised that they actually had no power at all, he became ……… and quit,
 
A) excited                 B) conceited            C) cautioned
D) deluged                E) disillusioned
 
21-            Don’t eat those plums — they’re still green and won’t be ……… for several days.
 
A) ripe                      B) rotten                 C) proper
D) mature                 E) raw
 
22-            Although she was trying to conceal the fact, Vivian’s ……… indicated that she was tired and probably wanted us to go home.
 
A) hiccups                B) sneezes              C) yawns
D) burps                   E) coughs
 
23-            Stephen’s ……….. to his job is beyond belief. He has never missed a day’s work through illness in his life and he has always been loyal to the company.
 
A) specialisation       B) dedication          C) alteration
D) domestication       E) description
 
24-            In race walking, an Olympic sport, racers walk at a ……… pace; that is, they walk very fast, but never run.
 
A) sudden                                 B) brave                  C) idle
D) dull                      E) brisk
 
25-            The earthquake shook the building and shattered the glass in all the windows, but luckily, it didn’t cause much ………. damage, so the school can be repaired.
 
A) educational           B) constructive       C) superficial
D) structural              E) comparable
 
26-            In the days of apartheid, South Africa was barred from many international events because the international community wanted to demonstrate to the South African government that………….. of its black citizens was wrong.
 
A) oppression           B) depression         C) resistance
D) justice                  E) recognition
 
27-            Victoria won’t travel on the commuter trains because she doesn’t want to sit next to some of the people who use them, which is typical of her ………. attitude.
 
A) considerate           B) snobbish            C) greedy
D) rusty                    E) unworldly
 
28-            Brian was disappointed with his late aunts will.  His ……… was a tumbledown old cottage in the middle of nowhere. He had expected a large sum of money.
 
A) allowance             B) inheritance         C) heredity
D) penalty                                 E) obedience
 
29-            Although banks do occasionally go bankrupt, I think keeping your money in five different banks is, perhaps ………. cautious.
 
A) harshly                                B) grossly               C) tightly
D) unduly                 E) willingly
 
30-            When they put the price of petrol up tor the third time in a month, there was a/an ………….. — everyone protested about it.
 
A) chaos                   B) urge                   C) outcry
D) allege                   E) preach
 
31-            You’ll never see Keith looking smart — he’s a really ………. dresser. I don’t think he owns a suit and he certainly doesn’t know how to use an iron!
 
A) reliable                 B) trendy                C) chaotic
D) traditional             E) sloppy
 
32-            Before the introduction of ‘long-life1 milk, soldiers used to be given ……….. milk, which is thickened and preserved by a process of boiling and evaporating fresh milk.
 
A) hardened              B) liquid                 C) stale
D) concise                 E) condensed
 
33-            Paula wanted to buy a Turkish carpet before she left Turkey, so her friend Esra helped her to …………… one at a good price.
 
A) gain                      B) retail                   C) purchase
D) obtain                   E) steal
34-            In the film ‘Jurassic Park’ scientists took DNA samples from mosquitoes that had been ……… in amber. This is unlikely to ever happen for real because amber doesn’t keep insects intact like this.
 
A) explained             B) persevered         C) connected
D) preserved             E) constrained
 
35-            The rumour is that Prince Charles is going to get married again, but as yet it is ………… so it might be completely untrue.
 
A) incomplete           B) unconfirmed      C) undeniable
D) inaccurate             E) impractical
 
36-            “Why is everyone in the stadium wearing black armbands?” asked a visitor to the local football club.  “Oh, they axe ……… the death of the club chairman, who died last week,” explained a regular.
 
A) pouring                B) timing                C) explaining
D) mourning             E) souring
 
37-            My next door neighbours have just bought a garden well — it doesn’t work of course, it’s purely …………… — but it’s quite pretty.
 
A) ornamental           B) mechanical         C) desirable
D) functional             E) unnatural
 
38-            In the 1980s, Ed Jones played for the Dallas Cowboys football team, where the fans called him ‘Too Tall Jones’. He got this ……… because, at 2.1 metres, he was much taller than anyone else in the league.
 
A) label                     B) praise                                 C) nickname
D) surname               E) forename
 
39-            Whether the current policy can improve the economy is ………. . Personally, I don’t think it will have much effect.
 
A) deteriorating         B) financial             C) questionable
D) misleading           E) influential
 
40-            We wanted to go to the beach, but when we woke up and saw the sky completely covered with clouds, we decided that as it was …………  we would go to the cinema instead.
 
A) covered                               B) scenic                 C) picturesque
D) overcast               E) atmospheric
 
41-            When I asked Nicky if she’d enjoyed the evening, she gave me a rather …… …. answer — I wasn’t sure if she’d had a really good time or hated every minute of it.
 
A) apparent               B) vague                                 C) furious
D) insecure               E) opinionated
 
42-            There’s a …….. in the pipe that drains the water from the kitchen sink — I need to unscrew it and see if I can find and remove the obstruction.
 
A) blockage              B) tap                      C) basin
D) flow                     E) drip
 
43-            I’m really ………. about the accuracy of IQ tests — I know some real idiots who apparently got very high scores.
 
A) skeptical               B) frantic                C) decisive
D) unstable               E) definite
 
44-            Many people in the UK argue that the death penalty should be brought back for murderers. They say that the prison system offers no ………. and that murderers are not frightened of it.
 
A) competence          B) maturity             C) deterrent
D) attraction              E) virtue
45-            It rained last night and my roof ……….. so badly that I had to move my bed and position a plastic bucket to catch the water.
 
A) permitted              B) curved                C) floated
D) inundated             E) leaked
 
46-            We were not completely surprised when we read in the paper that a bomb had gone off in our local town hall, as we had heard a loud ………..  the night before.
 
A) disaster                B) blast                   C) crackle
D) crush                    E) smash
 
47-            There have been many ……….. theories about the unexplained disappearances of planes and boats in the area known as the Bermuda Triangle, including suggestions that they have been carried off by aliens.
 
A) capable                 B) proven               C) scientific
D) fanciful                E) abundant
 
48-            I’m afraid it will be impossible for us to visit this weekend as Jim has a/an ……….. lot of work and will have to work on Saturday, but hopefully, we will be able to come next week.
 
A) anxious                B) strenxius            C) stressful
D) believable             E) awful
 
49-            My aunt Nora isn’t mean — she’s just …………… – she just tries to save money on whatever she can and find bargains as she doesn’t want to waste her money.
 
A) generous              B) thrifty                 C) miserly
D) extravagant          E) indulgent
 
50-            To be suitable for an expedition to the foothills of the Himalayas, a tent must be able to …………. winds of up to 75 kilometres per hour.
 
A) withstand             B) erect                   C) confront
D) explore                 E) detect
 
51-            Charlie Chaplin was a/an ……….. entertainer, who perfected a comic image of a ‘gentleman tramp’.  There has never been an actor like him.
 
A) frightful               B) ordinary             C) common
D) unique                  E) acute
 
52-            Please send me a copy of ‘Wildflowers in Britain,’ as advertised in The Sunday Times. I ………. a cheque for £3.50.
 
A) subscribe             B) enclose               C) fold
D) purchase              E) transmit
 
53-            He considered himself an honest man; nevertheless, he had no alternative other than to …….. the border guards; otherwise, he might have been stuck in Morocco for ever.
 
A) fine                      B) engage               C) tackle
D) employ                 E) bribe
 
54-            Claire can’t ……… at all — when she tries, she always closes both eyes instead of just one.
 
A) grin                      B) frown                                C) blink
D) wink                    E) peer
 
55-            William is so vain. He has just walked into the office and ………. announced that he is the best salesperson in the company.
 
A) hesitantly             B) socially              C) arrogantly
D) unconfidently       E) negatively
 
56-            When Thalia’s son fell over and scraped his knee, she cleaned off the blood, applied a little antiseptic …………. and stuck on a plaster.
 
A) solvent                                 B) moisturizer         C) soap
D) bleach                  E) ointment
 
57-            Oh no! I’ve just put my arm into the washing-up water and wet the ……… of my shirt. I’d better go and change.
 
A) sleeve                   B) tail                      C) collar
D) lap                        E) pocket
 
58-            To make a delicious milkshake, first, put some ice-cream and some milk in the mixer and ……… them for about a minute.
 
A) separate                B) grill                    C) blend
D) broil                     E) roast
 
59-            Most kids want to be train drivers or policemen when they grow up, but I always wanted to be a/an ………. and live under the sea for extended periods, studying the life forms there.
 
A) astronaut              B) cosmonaut         C) mariner
D) aquanaut              E) oarsman
 
60-            The crowd watched the ………. sight of the molten lava flowing from the volcano, wondering if it would stop before it reached their village.
 
A) annoying              B) awesome            C) splendid
D) grand                   E) consistent
 
TEST YOUR VOCABULARY 2
l.D 2.D 3.E 4.B        5.A 6.C 7.E 8.E 9.A 10.B
ll.C 12.B 13.D 14.A     15.C 16.C 17.D 18.B 19.E 20.E
21.A 22.C 23.B 24.E     25.D 26.A 27.B 28.B 29.D 30.C
31.E 32.E 33.C 34.D     35.B 36.D 37.A 38.C 39.C 40.D
41.B 42.A 43.A 44.C     45.E 46.B 47.D 48.E 49.B 5O.A
51.D 52.B 53.E 54.D     55.C 56.E 57.A 58.C 59.D 60.B
 

Add comment

Copyright @2005 English Web Tr MİMOZA BİLİŞİM WEB TASARIM Hizmetleri Ürünüdür.