Home > Blog > Uncategorized > TEST YOUR VOCABULARY 5

TEST YOUR VOCABULARY    5
1-       Mark’s and Spencer, now a multi-national company, ………. as a market stall in 1884.
 
A) originated  B) terminated          C) invested
D) purchased E) manufactured
 
2-       Ann was ……….. dressed for her sister’s wedding,
with a light blue suit and matching shoes.
 
A) evidently   B) artistically          C) appetisingly
D) tastefully   E) compulsorily
 
3-       The mailman delivered the heaviest parcel first to
……… his load.
 
A) arouse      B) drown                                C) lighten
D) relieve      E) relax
 
4-       Bob found his wife more of a ……….. than a help
with the painting of the house.
 
A) assistance B) barrier                C) deterrent
D) hardship   E) hindrance
 
5-    Computers greatly ………. every kind of calculati-
 
A) activate     B) instruct               C) educate
D) facilitate    E) derive
 
6-    The only problem with the house is that it ……..
central heating, which means we’ll have to use a stove for heating.
 
A) lacks        B) deprives             C) installs
D) breaks      E) fails
 
7-       After much discussion, the trade union recom-
mended the workers to ……….. the management’s pay offer because it was far below the inflation rate.
 
A) select       B) reject                  C) deny
D) repel        E) permit
 
8-       People with fair skin are extremely ……….. to
sunburn and should use plenty of suntan lotion when sunbathing.
 
A) secure       B) appropriate         C) vulnerable
D) sensible    E) unreasonable
 
9-       The house had little protection from the wind as the hillside on which it was situated was only ……….. covered with trees.
 
A) roughly         B) sparsely        C) occasionally
D) infrequently   E) abundantly
 
10-    After placing an advertisement for a new flatmate in the newspaper, William received several……….. replies.
 
A) immense   B) uninterested       C) swift
D) hurried     E) abrupt
 
11- At the end of the meeting, the chairman asked all
those who were in ……….. of the proposal to raise their hands, but to his surprise, fewer than half of the members supported it.
 
A) goodwill         B) favour                             C) option
D) assistance E) benefit
 
 
 
 
 
 
12- Although he doesn’t really like the opera, he
……….. accompanies his wife when she has nobody else to go with.
 
A) persuasively            B) scarcely        C) slightly
D) occasionally            E) seldom
 
13- Steven quit his job with the marketing firm for
a/an ……….. of reasons. It was not just the low salary, as many of his friends thought.
 
A) variety         B) abundance      C) difference
D) uniformity    E) agreement
 
14-  Following the disaster, $1OO,OOO was raised in
……….. to the radio appeal.
 
A) progress    B) indicator             C) response
D) return        E) solution
 
15-  Since Susan is colour-blind, she can’t make the
……….. between red and green.
 
A) distinction B) judgement          C) contrast
D) decision    E) similarity
 
16-  Before he could buy the new machine, the
manager had to wait for  the ………..of the board of directors.
 
A) appreciation    B) approval       C) consumption
D) improvement  E) admiration
 
17- Vegetables are said to be healthier when they
are eaten ……… but I wouldn’t even consider eating certain vegetables uncooked.
 
A) tasty             B) raw                 C) fried
D) cultivated     E) grilled
 
18-   Bill closed the window, as there was a/an ………..
blowing round the back of his neck.
 
A) wind         B) draught              C) chill
D) air             E) breeze
 
19-  Jack’s father had an amazing ability to ………..
wild horses.
 
A) excite        B) possess              C) tame
D) achieve     E) indicate
 
20-    Obviously, the poison was not very ……….. as
the rats returned the next day.
 
A) strict              B) capable          C) serious
D) convincing    E) effective
 
21-    To get the pay increase for its members, the trade union was hoping to use ……….. rather than force.
A) confidence    B) aggression     C) persuasion
D) activity          E) announcement
 
22-    The trip to town in order to buy curtains proved to be ……….. because the shop was closed.
 
A) pointless      B) fruitful            C) profitable
D) reasonable   E) aimless
 
23-    Brian saw the woman fall into the water and
realised that she would ……….. unless he acted quickly.
A) drench      B) sink                    C) drown
D) float          E) soak
 
 
 
 
24-    Due to the blockage caused by the avalanche, the passengers were forced to ……….. the train and walk the rest of the way.
 
A) delay        B) cancel                 C) board
D) dismiss     E)abandon
 
25-    The childless couple, having failed to have their
own child, decided to ……….. a baby from those who had lost their parents in the flood.
 
A) approve                B) assume   C) declare
D) adopt                    E) surround
 
26-    Her department manager ……….. informed Mary
that her short skirt was unsuitable for the office.
 
A) accurately   B) rapidly             C) favourably
D) sparsely      E) tactfully
 
27-    It is ……….. in Turkey to sing the national anthem
before each football match. It’s sung even before the matches they play with foreign teams.
 
A) occasional    B) regular           C) domestic
D) passionate    E) customary
 
28-    In order to ……….. for this position, you should be
able to speak English fluently, and know how to use   the computer.
 
A) qualify     B) resign                 C) achieve
D) instruct    E) nominate
 
29-    Mr Grey refused to buy any shares in the arms company, as he believed it to be ……….. wrong.
 
A) swiftly         B) morally           C) mistakenly
D) honourably  E) considerably
 
30-    Steven was accused of stealing some money, which was an accusation he ……….. denied.
 
A) vigorously               B) deliberately        C) hastily
D) narrowly  E) feebly
 
31-    Leonardo da Vinci worked ………. on his best-
known painting ‘The Mona Lisa, paying great attention to every detail.
 
A) apparently    B) recklessly       C) presumably
D) meticulously E) essentially
 
32-    In order to ……….. his diet, Michael took multi-
vitamin tablets.
 
A) strike        B) endure                C) load
D) fortify       E) confirm
 
33-    Owing to the lack of public transportation, the downtown area of the city is ……….. with private cars.
 
A) increased  B) congested           C) mounted
D) shattered   E) revealed
 
34-    The manager bought his secretary a bunch of flowers in ……….. of all her hard work.
A) ingratitude    B) negligence     C) revelation
D) appreciation  E) understanding
 
35- Because they bad sold out of tickets, the only way for Barbara to obtain a ticket for the play was through a last minute ……….. .
A) appointment B) enrollment   C) cancellation
D) revision        E) compensation
 
 
36-  Timothy quit his job as a postman as the early hours
didn’t really ……….. him.
 
A) suit            B) occur                  C) match
D) agree         E) respect
 
37- Even in regions with ……… annual rainfall,
irrigation may be necessary for certain crops if the seasonal distribution is such that a dry period comes during the growing season.
 
A) generous   B) tolerable             C) capable
D) adequate   E) dense
 
38- When the singer fell ill just before the concert, the audience was offered the choice of a full……….. or tickets for a new date.
 
A) refuse       B) appeal                C) promise
D) content     E) refund
 
39- Prices have not remained …….. since the last
elections. In fact, they have changed almost every month.
 
A) steady       B) identical             C) precise
D) splendid   E) gradual
 
40- Michael’s job involves an excessive amount of travelling, but fortunately, the …….. is met by the company.
 
A) admission  B) reduction          C) expense
D) allowance   E) measure
 
41-   Jeannine was confident that she was ……….. of
coping with the responsibility of her new job.
 
A) useless     B) efficient              C) gifted
D) sensible   E) capable
 
42-   The terrorists were ……….. in their treatment of the
hostages when their demands were not met.
 
A) painful      B) merciless            C) meaningless
D) greedy      E) significant
 
43-   Considering how limited our resources were, the
work we produced is quite
 
A) plentiful       B) reluctant          C) baseless
D) satisfactory  E) intensive
 
44- Because ours is a large family, it is hardly possible
to find the bathroom ……… in our house. It is always occupied by someone.
 
A) expansive B) vacant                C) agreeable
D) scarce       E) damp
 
45- Wheat grows well in the west of England because
the soil is very …………. allowing high crop yields.
 
A) fertile                 B) inferior    C) grand
D) sparse       E) sharp
 
46- It was a risky situation and the bomb disposal expert was sweating so much that he had to ……….. his forehead several times.
 
A) flood                B) rinse                                C) wipe
D) dust         E) shake
 
 
 
 
 
 
 
47-  Cases of typhoid were ……….. less common
following the discovery of penicillin.
 
A) intensively    B) customarily   C) formerly
D) considerably  E) faithfully
 
48- After reading the statistics on lung cancer, Mr
Smith decided to ……….. his children from smoking.
 
A) consider     B) encounter         C) retreat
D) discourage  E) recommend
 
49-   Experts argue that television viewing does not
injure the eyes, but……… on the same distance and area for long periods may tire them.
 
A) placing      B) insisting             C) observing
D) glimpsing E) focusing
 
50- When natural disasters such as floods or earthquakes occur, it is necessary to take precautions against……… drinking water.
 
A) irrigated       B) contaminated   C) operated
D) exasperated  E) investigated
 
51-   Circuses, like all businesses, had to struggle for
………. through the long depression years starting in 1929.
 
A) expense        B) tolerance        C) survival
D) compliment  E) bankrupt
 
52- Prior to the 19th century the only Swedish writers
to have significant………… outside their native land were Carolus Linnaeus and Emanuel Swedenborg, both known for their scientific writings.
 
A) validity     B) relevance            C) courage
D) distance    E) Impact
 
53-    ………… Maria still makes a few mistakes, but her
command of English has greatly improved.
 
A) Admittedly   B) Knowingly         C) Readily
D) Willingly   E) Freely
 
54-    Carol and Robert’s divorce was a shock to
everybody, as they gave no ……….. that they were unhappy together.
 
A) indication     B) disagreement  C) guide
D) description   E)record
 
55-    The police officer has been ……….. suspended
from his job, while the investigation into the claim that he took bribes has been completed.
 
A) permanently  B) temporarily    C) constantly
D) gradually       E) invariably
 
56-    After the injection, you’ll experience a ……….
burning pain and slight swelling at the site, but they’ll disappear in a few hours.
 
A) hot                     B) calm                                C) sour
D) mild          E) harsh
 
57- I don’t know how he is going to cope with the housework on his own when we are away on holiday. He doesn’t even know how to ……….. the washing machine.
 
A) function    B) provide              C) operate
D) act            E) pull
 
58- Nearly all people associate rats with dirt, disease and destruction, yet of the ……… SO species of true rats, only seven may be said to deserve this
 
A)   responsibly    B)approximately  C) intensively
D) inevitably        E) ultimately
 
59-   At first Helen found French very difficult, but……..
she began to understand it.
 
A) immediately             B) promptly     C) instantly
D) occasionally             E) gradually
 
60- The late 18th century was a time of great……… in
Europe. Enormous wealth was held by the few while the masses lived in poverty.
 
A) relaxation    B) ignorance        C) consistency
D) contrast       E) refusal
 

TEST YOUR VOCABULARY 5I. A   2. D   3. C   4.E    5.D    6.A   7.B    8.C    9.B   10.C
II.B   12.D  13 .A          14.C  15.A 16.B  17.B  18.B         19.C 20.E
21.C  22.A  23.C  24.E  25.D  26.E  27.E  28.A  29.B 3O.A
31.D  32.D  33.B  34.D  35.C  36.A  37.D  38.E 39.A 40.C
41.E  42.B  43.D  44.B  45.A  46.C  47.D  48.D  49.E 5O.B
51.C  52.E  S3.A  54.A  55.B  56.D  57.C  58.B  59.E 6O.D
 

 

Add comment

Copyright @2005 English Web Tr MİMOZA BİLİŞİM WEB TASARIM Hizmetleri Ürünüdür.